Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 1
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zrealizować identyfikację oraz rejestrację zwierząt zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, hodowca powinien posiadać dla każdego konia

A. metrykę
B. książkę zdrowia
C. certyfikat hodowlany konia
D. paszport
HGT.10 Pytanie 2
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie pasze soczyste powinny być składowane

A. w silosach
B. na płycie gnojowej
C. w beczkach
D. w basenach
HGT.10 Pytanie 3
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę koni należy wykluczyć z zajęć hipoterapii?

A. Koni achał-tekińskich
B. Koników polskich
C. Haflingerów
D. Hucułów
HGT.10 Pytanie 4
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką czynność powinno się wykonać na początku, gdy sprzątamy węzeł higieniczno-sanitarny w budynku mieszkalnym?

A. Mycie glazury nad wanną
B. Czyszczenie wnętrza muszli klozetowej
C. Zamiatanie podłogi
D. Polerowanie armatury nad umywalką
HGT.10 Pytanie 5
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sorbet to typ mrożonego deseru, który jest orzeźwiający i przygotowywany

A. z owoców
B. z sera twarogowego
C. z lodów
D. z jogurtu
HGT.10 Pytanie 6
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przygotować klasyczny bigos wiejski, należy wykorzystać kapustę

A. kwaszoną
B. słodką
C. duszoną
D. kiszoną
HGT.10 Pytanie 7
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rejestracji zwierząt hodowlanych oraz związanych z nimi zdarzeń dokonuje się

A. w powiatowym biurze ARiMR
B. w powiatowym biurze weterynaryjnym
C. w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. w Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
HGT.10 Pytanie 8
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto przeprowadza klasyfikację agroturystycznych gospodarstw?

A. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej
B. Polskiego Zrzeszenia Agroturyzmu
C. Polskiego Związku Gospodarstw Agroturystycznych
D. Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi
HGT.10 Pytanie 9
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W menu dla małych dzieci przebywających w agroturystyce z rodzicami należy uwzględnić

A. cztery posiłki
B. dwa posiłki
C. trzy posiłki
D. pięć posiłków
HGT.10 Pytanie 10
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Temperatura w pokojach dla gości w obiektach agroturystycznych nie powinna być niższa niż

A. 18°C
B. 20°C
C. 17°C
D. 19°C
HGT.10 Pytanie 11
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zwiększyć plony warzyw w ogródku, najefektywniejszym ekologicznym nawozem, który należy wykorzystać, jest

A. florovita
B. saletrzak
C. gnojowica
D. obornik
HGT.10 Pytanie 12
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie środki należy używać do czyszczenia lad, stołów oraz krajalnic w hotelowej kuchni?

A. nabłyszczające
B. dezynfekujące
C. neutralizujące
D. konserwujące
HGT.10 Pytanie 13
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wieloletni gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. W naturalnych warunkach występuje w dużej części Azji oraz praktycznie w całej Europie. W Polsce jest powszechnie spotykany na całym terytorium. Zamieszczony opis odnosi się do

A. buraka zwyczajnego
B. pszenicy
C. brzoskwini
D. maliny właściwej
HGT.10 Pytanie 14
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W potwierdzeniu rezerwacji na pobyt gościa w gospodarstwie agroturystycznym powinny być przede wszystkim zawarte informacje

A. o zasadach płatności
B. o atrakcjach turystycznych w regionie
C. o porach serwowania posiłków
D. o wyposażeniu miejsc noclegowych
HGT.10 Pytanie 15
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ruja to okres

A. zgrupowania komórek płciowych.
B. od momentu zapłodnienia aż do narodzin, występujący u zwierząt.
C. przedwczesnego wygaśnięcia ciąży.
D. płodności samic w okresie reprodukcyjnym, mający miejsce u większości ssaków łożyskowych, z wyjątkiem człowiekowatych.
HGT.10 Pytanie 16
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przyzagrodowym polom namiotowym według przepisów klasyfikacyjnych PFTW "GG" można nadać jedynie kategorię

A. III.
B. standard.
C. komfort.
D. I.
HGT.10 Pytanie 17
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi klasyfikacji, dla wiejskiej bazy noclegowej określa się samodzielne jednostki mieszkalne w ramach trzech kategorii.

A. trzy kategorie oznaczone słoneczkami
B. trzy kategorie oznaczone gwiazdkami
C. pięć kategorii oznaczonych gwiazdkami
D. cztery kategorie oznaczone słoneczkami
HGT.10 Pytanie 18
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik, aby promować produkt o tradycyjnej jakości, będący częścią dziedzictwa kulturowego, powinien złożyć wniosek do odpowiedniego urzędu marszałkowskiego o wpis na Listę Produktów

A. Rolnych
B. Chronionych
C. Tradycyjnych
D. Wiejskich
HGT.10 Pytanie 19
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z poniższych elementów nie należy do wyposażenia kurnika?

A. Paszociągi
B. Poidła
C. Karmidła
D. Lizawki
HGT.10 Pytanie 20
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obiekty, które dysponują minimum 7 pokojami i zapewniają swoim gościom całodzienne posiłki to

A. motele
B. domy wycieczkowe
C. pensjonaty
D. hotele
HGT.10 Pytanie 21
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaź, która rasa owiec dostarcza bardzo delikatną i puszystą wełnę najwyższej jakości, charakteryzującą się cienkimi włóknami o długości od 4 do 12 cm?

A. Suffolk
B. Merynos
C. Texel
D. Beriszon
HGT.10 Pytanie 22
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do mleczno-mięsnego typu krów należy zaliczyć rasy

A. simentalską, czerwono-białą
B. białą zwisłouchą, czarno-białą
C. kunekune, simentalską
D. wietnamską zwisłobrzuchą, czarno-białą
HGT.10 Pytanie 23
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel agroturystyki, po check-out'cie gości, przed ponownym wynajmem pokoju, powinien posprzątać oraz wymienić przede wszystkim

A. ręczniki i poduszki
B. pościel i narzuty
C. pościel i ręczniki
D. koce i poduszki
HGT.10 Pytanie 24
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Głównym zamierzeniem stosowania wałów Campbella jest

A. powierzchniowe ugniatanie gleby
B. głębokie ugniatanie gleby
C. rozbijanie zbyt mocno zbrylonej gleby
D. ograniczenie parowania wody z gleby
HGT.10 Pytanie 25
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie naczynie stosuje się do mieszania napojów alkoholowych?

A. dyspenser
B. shaker
C. kokilka
D. goblet
HGT.10 Pytanie 26
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przyznać konkretną kategorię, gospodarstwo agroturystyczne musi być oceniane przez

A. PFTWGG
B. PIH
C. WODR
D. ARiMR
HGT.10 Pytanie 27
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie urządzenie wykorzystuje zjawisko cyrkulacji gorącego powietrza do obróbki cieplnej potraw?

A. Toster
B. Bemar
C. Piec konwekcyjny
D. Kuchenka mikrofalowa
HGT.10 Pytanie 28
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którego gatunku zwierząt każdy pojedynczy osobnik ma przypisany numer identyfikacyjny odpowiadający numerowi siedziby stada?

A. Koń.
B. Owca.
C. Świnia.
D. Bawół.
HGT.10 Pytanie 29
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najczęściej stosowanym domowym sposobem na pozbycie się plamy z czerwonego wina na obrusie jest

A. posypanie jej solą
B. zastosowanie rozpuszczalnika
C. zanurzenie obrusa w mleku
D. zalanie jej czystą wodą
HGT.10 Pytanie 30
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Eliminacja szkodników z użyciem substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to

A. sanityzacja
B. fumigacja
C. sterylizacja
D. deratyzacja
HGT.10 Pytanie 31
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W menu kuchni podlaskiej powinny się znajdować

A. chłodnik litewski i bliny
B. dzyndzałki warmińskie i grzyby ze śmietaną
C. fasolę ze śliwkami i kapuśniak
D. szagówki i rogal świętomarciński
HGT.10 Pytanie 32
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W którym pomieszczeniu w agroturystyce powinny znajdować się bemary?

A. Toaleta
B. Pokój dzienny
C. Kuchnię
D. Sypialnia
HGT.10 Pytanie 33
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie nastawionym na produkcję mleka rolnik powinien prowadzić hodowlę krów głównie rasy

A. charolais.
B. jersey.
C. simental.
D. limousine.
HGT.10 Pytanie 34
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z ofert dodatkowych usług proponowanych przez agroturystykę jest przeznaczona dla osób zainteresowanych etnografią?

A. Zwiedzanie pobliskiego skansenu, udział w jarmarku ludowym, nauka plecionkarstwa i haftu, degustacja potraw regionalnych
B. Wędrówki po parku krajobrazowym, zbieranie jagód, przygotowywanie przetworów, nauka o gatunkach ptaków i drzew
C. Kurs języka angielskiego, spotkanie z anglojęzycznym autorem, możliwość wypożyczenia książek w języku angielskim
D. Zwiedzanie okolicznych kościołów: gotyckiego i barokowego, wizyta w Muzeum Diecezjalnym, spotkanie z zakonnikami, wycieczka do cudownego źródełka
HGT.10 Pytanie 35
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które z roślin strączkowych są odpowiednie do przygotowania potraw?

A. peluszka i lędźwian
B. groch i łubin
C. ciecierzyca i soczewica
D. bobik i fasola zwykła
HGT.10 Pytanie 36
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usługi związane z noclegiem mogą być realizowane na podstawie vouchera, który stanowi dokument

A. reklamującym ofertę organizatora turystyki
B. potwierdzającym zawarcie umowy między klientem a biurem podróży
C. potwierdzającym finansowanie na przedsięwzięcie turystyczne
D. kredytowego zlecenia, umożliwiającym korzystanie ze świadczeń
HGT.10 Pytanie 37
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Organem zajmującym się kontrolą w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz pasz w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt jest

A. Centrum Doradztwa Rolniczego
B. Inspekcja Weterynaryjna
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
HGT.10 Pytanie 38
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z podanych obiektów noclegowych nie podlega klasyfikacji?

A. Pensjonat.
B. Motel.
C. Pole biwakowe.
D. Schronisko młodzieżowe.
HGT.10 Pytanie 39
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel składa wniosek o wpisanie obiektu agroturystycznego do rejestru innych obiektów

A. koniecznie u sołtysa danej miejscowości
B. obowiązkowo w urzędzie gminy właściwym dla lokalizacji obiektu
C. dobrowolnie, ponieważ jest to działalność dodatkowa
D. dobrowolnie w urzędzie wojewódzkim odpowiedzialnym za ewidencję obiektów noclegowych
HGT.10 Pytanie 40
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z poniższych roślin nie zalicza się do grupy warzyw cebulowych?

A. Por.
B. Szczypior.
C. Czosnek.
D. Groch